Nie tylko na jesień
Wysyp grzybów każdy łączy z późnym latem lub jesienią, a hasło wiosenny grzyb z co najmniej pleśnią. Jednak jak się okazuje wiele gatunków grzybów pojawia się także wiosną, gdy jest duża wilgotność ze względu na roztopy śniegu i deszcze, a temperatura zaczyna się powoli robić powyżej zera również w nocy.
Jakie grzyby możemy spotkać wiosną, chodząc po lesie? Czy którekolwiek z nich są jadalne, a może wszystkie stanowią raczej ozdobę wiosennego ekosystemu?
Czarka szkarłatna
Jest to grzyb należący do rodziny ziemicowatych. Zwykle możemy go spotkać wczesną porą wiosenną, kiedy jeszcze topnieją śniegi. Rośnie na gałęziach drzew liściastych. Ma dość charakterystyczny wygląd – szkarłatna wewnętrzna warstwa, owocniki na trzonku pokryte włoskami o kształcie miseczki lub kielicha.
Są one niejadalne, a na dodatek chronione, ale „zerwać” takiego grzyba aparatem, jak jest jeszcze śnieg to też zabawa
Szyszówki
Tak, nazwa przypomina trochę słowo „szyszka” i tak ma być. Grzyby te bowiem pojawiają się w lasach świerkowych. Jeden z gatunków ma nawet taką nazwę – szyszówka świerkowa, a inaczej pieniążek świerkowych. Nazwa jest poniekąd stąd, że grzyb ten rośnie na rozkładających się szyszkach świerkowych. Wytwarza on kilka owocników na jednym żółto-brązowym trzonku. Kapelusz jest zaś już szaro-brązowy. Jest jak najbardziej jadalny. Ma lekko korzenny, delikatny smak.
Oprócz szyszówki świerkowej możemy natknąć się jeszcze na ciemniejsze szyszówki tęporozwiekowe i gorzkawe. Obie są jadalne i pojawiają się nieco później.
Krążkownica wrębiasta
Jest to kolejny wiosenny grzyb. Ma kształt pofałdowanego krążka na podstawie przypominającej trzonek. Nieregularna brązowa warstwa zewnętrzna grzyba przybiera białą warstwę, gdy jest sucho. Można ją spotkać w lasach iglastych, głównie świerkowych i sosnowych, na pniach, ziemi i próchniejącym drzewie. Jest jadalna.
Smardzówka czeska
Jest to grzyb zbudowany z kapelusza i trzonu pustego wewnątrz. Kapelusz jest ciemno-beżowy, dochodzący do 4 centymetrów w kształcie dzwonka. Ma charakterystyczne żeberka na powierzchni. Trzon jest kremowo biały. Jest dość rzadki, ale jadalny. Występuje na podłożach wapiennych.
Najnowsze komentarze