Pages Menu
 

Categories Menu
Domowa woda różana
Natura jest najlepsze
Coraz częściej doceniamy w codziennej pielęgnacji kosmetyki pochodzenia naturalnego. Tego typu produkty są zdrowe, działają skutecznie i można przygotować je samodzielnie w domowym
Galaretowate uda
Jeśli kiedykolwiek zauważyłaś, że z trudem przychodzi Ci zakładanie spodni, być może masz otłuszczone uda. Tłuszcz na udach to częsty problem kobiet w każdym wieku. Dolegliwość ta pojawia się, gdy tłuszcz
Nici pdo dermatic - nici liftingujące w Warszawie
Pragnienie zachowania młodości jest silne na całym świecie. Praktycznie nie ma chyba człowieka, który chociaż raz nie pomyślał o zatrzymaniu czasu, przynajmniej pod kątem
Ćwiczenia dla seniorów
Wiele starszych osób narzeka na brak energii oraz regularne bóle związane z bakiem ruchu w codziennym życiu. Problem ten stał się jeszcze bardziej dotkliwy w okresie pandemii, kiedy to wiele osób
Schudnij z brzucha i boczków w tydzień - sposoby
Utrata tkanki z okolic brzucha może okazać się problematyczna. Masz dosyć wałeczków w tej okolicy i boczków? W tym artykule znajdziesz informacje, dzięki którym dowiesz
Maski z węglem aktywnym czyli węgiel aktywny w kosmetyce
Nieważne czy jesteś nastolatkiem czy osobą dorosłą – w każdym momencie życia mogą „dopaść cię” problemy skórne – trądzik, zaczerwienienia, przebarwienia. Doskonale
Dieta dla osoby chorej na cukrzycę - co powinna jeść?
Brak aktywności fizycznej i nieprawidłowa dieta to dwie główne przyczyny cukrzycy typu II, z którą zmaga się coraz więcej osób po czterdziestce. Choroba ta może też

Posted by on sty 23, 2020 in Beczka różności |

Nie tylko na jesień

Nie tylko na jesień

Wysyp grzybów każdy łączy z późnym latem lub jesienią, a hasło wiosenny grzyb z co najmniej pleśnią. Jednak jak się okazuje wiele gatunków grzybów pojawia się także wiosną, gdy jest duża wilgotność ze względu na roztopy śniegu i deszcze, a temperatura zaczyna się powoli robić powyżej zera również w nocy.
Jakie grzyby możemy spotkać wiosną, chodząc po lesie? Czy którekolwiek z nich są jadalne, a może wszystkie stanowią raczej ozdobę wiosennego ekosystemu?

Czarka szkarłatna

Jest to grzyb należący do rodziny ziemicowatych. Zwykle możemy go spotkać wczesną porą wiosenną, kiedy jeszcze topnieją śniegi. Rośnie na gałęziach drzew liściastych. Ma dość charakterystyczny wygląd – szkarłatna wewnętrzna warstwa, owocniki na trzonku pokryte włoskami o kształcie miseczki lub kielicha.
Są one niejadalne, a na dodatek chronione, ale „zerwać” takiego grzyba aparatem, jak jest jeszcze śnieg to też zabawa

Szyszówki

Tak, nazwa przypomina trochę słowo „szyszka” i tak ma być. Grzyby te bowiem pojawiają się w lasach świerkowych. Jeden z gatunków ma nawet taką nazwę – szyszówka świerkowa, a inaczej pieniążek świerkowych. Nazwa jest poniekąd stąd, że grzyb ten rośnie na rozkładających się szyszkach świerkowych. Wytwarza on kilka owocników na jednym żółto-brązowym trzonku. Kapelusz jest zaś już szaro-brązowy. Jest jak najbardziej jadalny. Ma lekko korzenny, delikatny smak.
Oprócz szyszówki świerkowej możemy natknąć się jeszcze na ciemniejsze szyszówki tęporozwiekowe i gorzkawe. Obie są jadalne i pojawiają się nieco później.

Krążkownica wrębiasta

Jest to kolejny wiosenny grzyb. Ma kształt pofałdowanego krążka na podstawie przypominającej trzonek. Nieregularna brązowa warstwa zewnętrzna grzyba przybiera białą warstwę, gdy jest sucho. Można ją spotkać w lasach iglastych, głównie świerkowych i sosnowych, na pniach, ziemi i próchniejącym drzewie. Jest jadalna.

Smardzówka czeska

Jest to grzyb zbudowany z kapelusza i trzonu pustego wewnątrz. Kapelusz jest ciemno-beżowy, dochodzący do 4 centymetrów w kształcie dzwonka. Ma charakterystyczne żeberka na powierzchni. Trzon jest kremowo biały. Jest dość rzadki, ale jadalny. Występuje na podłożach wapiennych.