Pages Menu
 

Categories Menu
Siłownia, motywacja - cytaty
Regularne treningi na siłowni przynoszą niesamowite efekty. Niestety nawet najbardziej zmotywowane osoby mają czasami gorsze dni, w których brakuje motywacji. Jednym ze skutecznych sposobów
Pomysł na domowe smarowidło
Na rynku spożywczym natknąć się można na wiele różnego rodzaju past, kremów i smarowideł przeznaczonych do przyrządzenia kanapek czy prostych dań. Wśród nich znajduje się także smalec w kostce,
Rodzaje kwasu hialuronowego w kosmetyce czyli różne wersje kwasu hialuronowego
Kwas hialuronowy – to tak naprawdę nie kwas, a wielocukier, który przypomina wyglądem przezroczysty żel. W takiej właśnie formie stosuje się
Jak wybrać najlepszego stomatologa w Twoim mieście
Wybór odpowiedniego stomatologa to kluczowa decyzja, która wpływa nie tylko na zdrowie Twoich zębów, ale również na ogólne dobrostan. Od kompetencji po podejście do pacjenta,
Sposoby na walkę z nadwagą
Wiele osób traktuje współczynnik bmi jako wyznacznik tego czy mają nadwagę czy nie, oczywiście jest to jedna z metod, jednak nie jest ona zbyt dokładna. Zwłaszcza że wpływa na to kilka innych
Przepisy na zdrowe schudnięcie
Zdrowe odżywianie jest bardzo ważne. Zwłaszcza jeśli chcemy zrzucić kilka zbędnych kilogramów, ważne jest aby pilnować tego, żeby nasze posiłki były w pełni zbilansowane, pełnowartościowe
Program na siłownię - współpraca z trenerem
Ćwiczenia na siłowni przynoszą wiele korzyści. Warto zdecydować się na taki sposób na aktywność fizyczną, aby uzyskać najlepszy efekt. Aby było to możliwe, potrzebny jest dobrej

Posted by on cze 16, 2021 in Uroda i zdrowie |

Pomysł na domowe smarowidło

Pomysł na domowe smarowidło

Na rynku spożywczym natknąć się można na wiele różnego rodzaju past, kremów i smarowideł przeznaczonych do przyrządzenia kanapek czy prostych dań. Wśród nich znajduje się także smalec w kostce, ale jeżeli możesz, przygotuje go samemu – smalec domowy z cebulą nie jest trudny do przygotowania, a poza uświetnieniem rodzinnych przyjęć może dla niektórych być również wspomnieniem wspaniałego czasu spędzonego na wsi, gdzie po raz pierwszy poznało się ten smak.

Wyjątkowy smak na kromce

Smalec używany jest do smażenia – najczęściej kotletów schabowych, dzięki czemu mięso jest bardziej kruche – wielu ludzi kojarzy go jednak głównie jako tłuszcz ze skwarkami, którym smaruje się kromki chleba, najlepiej świeżego. Tradycyjnie wytwarzany jest ze słoniny wieprzowej lub podgardla, zdarza się, że także z boczku. Wiele gospodyń, tworzący własny, dodaje do niego kawałki drobno pokrojonego jabłka – taki smalec ma w sobie słodycz, przez co chętnie proszą o niego również dzieci.

Robiąc smalec we własnej kuchni, nie potrzeba wielu składników, za to sporo ostrożności i cierpliwości, gdyż najważniejsze jest, by odpowiednio stężał i nabrał konsystencji, która pozwala na jego nabranie oraz rozsmarowanie.

Składniki:

  • 500 g słoniny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz – ilość według własnego uznania
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Słoninę pokroić w bardzo drobną kosteczkę za pomoc ostrego noża.
Cebulę obrać z łupinek, następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
Do garnka z grubym dnem dodać pokrojoną słoninę i wytopić ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy skwarki delikatnie się zezłocą, dodać cebulę i przesmażać przez około jedną minutę. Zestawić z ognia i delikatnie ostudzić. Dodać sól, pieprz oraz majeranek.
Przygotowany smalec przelać do słoików, dokładnie je zamknąć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i stężenia.

Domowy smalec z cebulką można traktować jako samodzielne smarowidło, jak też podawać na kanapki wraz z ogórkami kiszonymi, plastrami pomidora czy marynowanymi grzybkami.