Pages Menu
 

Categories Menu
Zakwasy na plecach
Kiedy ludzie zaczynają ćwiczyć, często pytają: "Czy najpierw powinienem wykonać ćwiczenie czy rozciąganie?".

Odpowiedź jest inna dla każdego, w zależności od poziomu sprawności fizycznej. Jeśli nie
Porost włosów - preparaty na szybszy wzrost włosów. Mezoterapia igłowa czy bezigłowa?
W teorii wizyta u fryzjera powinna poprawiać nastrój każdego człowieka. Lekka lub bardziej zaawansowana metamorfoza czyni cuda, pod
Jak ugotować chłodnik: Praktyczny przewodnik po letnim klasyku
Chłodnik to danie, które doskonale sprawdza się w upalne dni. Jest nie tylko orzeźwiający, ale także pełen świeżych, sezonowych warzyw i ziół, które dostarczają
Leczniczy pedicure w Legionowie
Podologia to dość nowa dziedzina medycyny, która specjalizuje się profilaktyką i leczeniem chorób stóp. Zwyczajowo jest tak, że wiele osób decyduje się na zabiegi w gabinetach kosmetycznych,
Ćwiczenia dla seniorów
Wiele starszych osób narzeka na brak energii oraz regularne bóle związane z bakiem ruchu w codziennym życiu. Problem ten stał się jeszcze bardziej dotkliwy w okresie pandemii, kiedy to wiele osób
Krem wygładzający zmarszczki czyli wybór kremu przeciwzmarszczkowego
Zmarszczki… zjawisko tak bardzo niechciane przez większość kobiet i mężczyzn

Krótko mówiąc, są to zmiany w strukturze skóry, które mają ścisły związek
Smaczny sok prosto z domu
O dobrym wpływie owoców na ciało człowieka nie trzeba przekonywać, jednak ciągłe spożywanie ich surowych może stać się nużące. Co wtedy? Oczywiście można zrobić z nich smaczny napój, który da

Posted by on cze 16, 2021 in Uroda i zdrowie |

Pomysł na domowe smarowidło

Pomysł na domowe smarowidło

Na rynku spożywczym natknąć się można na wiele różnego rodzaju past, kremów i smarowideł przeznaczonych do przyrządzenia kanapek czy prostych dań. Wśród nich znajduje się także smalec w kostce, ale jeżeli możesz, przygotuje go samemu – smalec domowy z cebulą nie jest trudny do przygotowania, a poza uświetnieniem rodzinnych przyjęć może dla niektórych być również wspomnieniem wspaniałego czasu spędzonego na wsi, gdzie po raz pierwszy poznało się ten smak.

Wyjątkowy smak na kromce

Smalec używany jest do smażenia – najczęściej kotletów schabowych, dzięki czemu mięso jest bardziej kruche – wielu ludzi kojarzy go jednak głównie jako tłuszcz ze skwarkami, którym smaruje się kromki chleba, najlepiej świeżego. Tradycyjnie wytwarzany jest ze słoniny wieprzowej lub podgardla, zdarza się, że także z boczku. Wiele gospodyń, tworzący własny, dodaje do niego kawałki drobno pokrojonego jabłka – taki smalec ma w sobie słodycz, przez co chętnie proszą o niego również dzieci.

Robiąc smalec we własnej kuchni, nie potrzeba wielu składników, za to sporo ostrożności i cierpliwości, gdyż najważniejsze jest, by odpowiednio stężał i nabrał konsystencji, która pozwala na jego nabranie oraz rozsmarowanie.

Składniki:

  • 500 g słoniny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz – ilość według własnego uznania
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Słoninę pokroić w bardzo drobną kosteczkę za pomoc ostrego noża.
Cebulę obrać z łupinek, następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
Do garnka z grubym dnem dodać pokrojoną słoninę i wytopić ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy skwarki delikatnie się zezłocą, dodać cebulę i przesmażać przez około jedną minutę. Zestawić z ognia i delikatnie ostudzić. Dodać sól, pieprz oraz majeranek.
Przygotowany smalec przelać do słoików, dokładnie je zamknąć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i stężenia.

Domowy smalec z cebulką można traktować jako samodzielne smarowidło, jak też podawać na kanapki wraz z ogórkami kiszonymi, plastrami pomidora czy marynowanymi grzybkami.