Pages Menu
 

Categories Menu
Jak zmierzyć obwód bioder?
Wiele kobiet ma kompleksy z powodu zbyt szerokich lub wąskich bioder. Wiele kobiet rezygnuje z rozkloszowanych spódnic ze względu na kształt bioder albo z dopasowanych spodni przez chłopięcą
Pierwsze objawy cukrzycy - stopa cukrzycowa
Cukrzyca to choroba o charakterze metabolicznym, przewlekła i w praktyce mocno obniżająca komfort życia. Jej istotą jest podwyższony poziom cukru we krwi. Chorobę można wykryć
Najnowsza kolekcja - Tom Tailor!
Czy wiesz, że tom tailor franczyza to idealny pomysł na biznes, dla osób, które interesują się modą i chcą dotrzeć do szerokiego grona odbiorców? Marka Tom Tailor jest doskonale znana
Zakwasy na plecach
Kiedy ludzie zaczynają ćwiczyć, często pytają: "Czy najpierw powinienem wykonać ćwiczenie czy rozciąganie?".

Odpowiedź jest inna dla każdego, w zależności od poziomu sprawności fizycznej. Jeśli nie
Jak dobrać buty dla roczniaka, który zaczął chodzić?
Twoja pociecha zaczyna chodzić? To jeden z najpiękniejszych okresów w życiu każdego rodzica, ale zarazem również czeka przed tobą wielkie wyzwanie - musisz wybrać pierwsze
Zmiana wagi
W końcu postanowiłam, że zacznę regularnie ćwiczyć, aby zrzucić nadprogramowe kilogramy. Bardzo ambitnie podeszłam do realizacji swojego postanowienia, ponieważ oprócz ćwiczeń zmieniłam również swoje nawyki
Piękne i długie włosy bez wysiłku
Każda kobieta chce się czuć piękna i być doceniana przez swoje otoczenie. Wygląd zewnętrzny ma w dzisiejszych czasach duże znaczenie. Nic więc dziwnego, że kobiety tyle uwagi poświęcają

Posted by on cze 16, 2021 in Uroda i zdrowie |

Pomysł na domowe smarowidło

Pomysł na domowe smarowidło

Na rynku spożywczym natknąć się można na wiele różnego rodzaju past, kremów i smarowideł przeznaczonych do przyrządzenia kanapek czy prostych dań. Wśród nich znajduje się także smalec w kostce, ale jeżeli możesz, przygotuje go samemu – smalec domowy z cebulą nie jest trudny do przygotowania, a poza uświetnieniem rodzinnych przyjęć może dla niektórych być również wspomnieniem wspaniałego czasu spędzonego na wsi, gdzie po raz pierwszy poznało się ten smak.

Wyjątkowy smak na kromce

Smalec używany jest do smażenia – najczęściej kotletów schabowych, dzięki czemu mięso jest bardziej kruche – wielu ludzi kojarzy go jednak głównie jako tłuszcz ze skwarkami, którym smaruje się kromki chleba, najlepiej świeżego. Tradycyjnie wytwarzany jest ze słoniny wieprzowej lub podgardla, zdarza się, że także z boczku. Wiele gospodyń, tworzący własny, dodaje do niego kawałki drobno pokrojonego jabłka – taki smalec ma w sobie słodycz, przez co chętnie proszą o niego również dzieci.

Robiąc smalec we własnej kuchni, nie potrzeba wielu składników, za to sporo ostrożności i cierpliwości, gdyż najważniejsze jest, by odpowiednio stężał i nabrał konsystencji, która pozwala na jego nabranie oraz rozsmarowanie.

Składniki:

  • 500 g słoniny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz – ilość według własnego uznania
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Słoninę pokroić w bardzo drobną kosteczkę za pomoc ostrego noża.
Cebulę obrać z łupinek, następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
Do garnka z grubym dnem dodać pokrojoną słoninę i wytopić ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy skwarki delikatnie się zezłocą, dodać cebulę i przesmażać przez około jedną minutę. Zestawić z ognia i delikatnie ostudzić. Dodać sól, pieprz oraz majeranek.
Przygotowany smalec przelać do słoików, dokładnie je zamknąć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i stężenia.

Domowy smalec z cebulką można traktować jako samodzielne smarowidło, jak też podawać na kanapki wraz z ogórkami kiszonymi, plastrami pomidora czy marynowanymi grzybkami.