Pages Menu
 

Categories Menu
Rodzaje kwasu hialuronowego w kosmetyce czyli różne wersje kwasu hialuronowego
Kwas hialuronowy – to tak naprawdę nie kwas, a wielocukier, który przypomina wyglądem przezroczysty żel. W takiej właśnie formie stosuje się
Pierwsze objawy cukrzycy - stopa cukrzycowa
Cukrzyca to choroba o charakterze metabolicznym, przewlekła i w praktyce mocno obniżająca komfort życia. Jej istotą jest podwyższony poziom cukru we krwi. Chorobę można wykryć
Ćwiczenia na siłowni rozpiska dla pań
Co jakiś czas ktoś pisze do mnie z pytaniem, czy kobiety mogą wykonywać wszystkie ćwiczenia z męskiej rozpiski. Odpowiedź brzmi: tak, czasami.

Im więcej kobiety robią, tym mniejsze
Dlaczego warto wybrać pieluszki wielorazowe Babyetta?
Rozwiązanie, dzięki któremu na zawsze zrezygnujesz z jednorazówek
Jeśli dotychczas używałaś jedynie jednorazowych pieluszek dla swojego dziecka, to teraz przygotuj
Ćwiczenia dla seniorów
Wiele starszych osób narzeka na brak energii oraz regularne bóle związane z bakiem ruchu w codziennym życiu. Problem ten stał się jeszcze bardziej dotkliwy w okresie pandemii, kiedy to wiele osób
Dobieranie różu do policzków
Róż na policzkach w makijażu zawsze dodaje pewnego uroku. Choć czasami ma bardzo różne funkcje. Nałożony na środku policzka w niemalże kółko dodaje dziewczęcego charakteru i przypomina trochę
Dieta dla osoby chorej na cukrzycę - co powinna jeść?
Brak aktywności fizycznej i nieprawidłowa dieta to dwie główne przyczyny cukrzycy typu II, z którą zmaga się coraz więcej osób po czterdziestce. Choroba ta może też

Posted by on sty 6, 2017 in Uroda i zdrowie |

Warzywo, które czyni cuda?

Warzywo, które czyni cuda?

Niedawno amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowsze warzywo na świecie to rukiew wodna.
Właściwości lecznicze tej rośliny znano już w starożytności. W medycynie ludowej jest stosowana w leczeniu zaparć, zaburzeniach pracy wątroby i kaszlu.
Obecnie poleca się ją głównie osobom nerwowym.

Rukiew wodna posiada najważniejsze składniki mineralne, witaminy i inne substancje odżywcze, co czyni ją najzdrowszym warzywem na świecie
Jednak o znalezienie tej rośliny w naturalnym środowisku jest raczej trudne.
A więc, gdzie należy jej szukać?
Głównie w sklepach ze zdrową żywnością, jak i hipermarketach.

Niewielu z nas wie, że włączenie rukwi wodnej do jadłospisu może uchronić nas przed rozwojem raka. Wszystko dzięki substancjom jakie posiada ta roślina, czyli mowa tu o izotiocyjaninie, które dodatkowo odpowiada za charakterystyczny smak rukwi.
Według wielu naukowców izotiocyjaniany hamują namnażanie komórek rakowych w guzach, ale również chronią one przed nawrotem nowotworu.
W 100 g rukwi wodnej znajdziemy:
-wartość energetyczna 11 kcal
-białko ogółem – 2. 30 g
-tłuszcz – 0. 10 g
-węglowodany – 1. 29 g
-błonnik – 0. 5 g