Awokado – “masło bogów”
Pochodząca z Ameryki Południowej na przestrzeni dziejów zyskała uznanie właściwie na całym świecie. Awokado wywodzi się z Meksyku, choć obecnie największym producentem jest Ameryka Północna. Ta niezwykła roślina stała się popularna dzięki owocom, które nieco przypominają kształtem gruszkę, choć na tym podobieństwa się kończą. Dla wielu osób wciąż pozostaje nierozwiązana kwestia tego, czy awokado należy zaliczać do owoców czy warzyw. Prawdą jest, że awokado to owoc, choć zupełnie odstający od swoich kuzynów, ponieważ nie posiada żadnych cukrów prostych, tak charakterystycznych dla wszystkich owoców. Jest wobec tego stosowany w kuchni przede wszystkim jako dodatek podawany na słono oraz jako idealny zamiennik tłuszczów zwierzęcych. Dlaczego warto jeść awokado?
Awokado – owoc gwarancją zdrowia!
Społeczeństwo dzieli się na tych, którzy uwielbiają awokado i nie wyobrażają sobie bez niego życia i tych, którzy za żadne skarby nie chcą się przekonać. Faktem jest, że wiele zależy od sposobu przygotowania, a niezliczona ilość wartości odżywczych oraz zbawiennego wpływu na zdrowie przemawia raczej za tym, aby ten cudowny owoc zagościł się w naszym domu. Awokado faktycznie zawiera sporo tłuszczu i w związku z tym zalicza się do jednych z najbardziej kalorycznych owoców. Trzeba jednak doprecyzować, że są to jednonienasycone kwasy tłuszczowe, a wobec tego awokado w charakterze “smarowidła do chleba” będzie znacznie lepszym rozwiązaniem dla naszego zdrowia. To tłusty owoc, który idealnie zastąpi mniej zdrowe specyfiki do pieczywa. Awokado jest również bogate w potas, miedź, magnez oraz żelazo. Mówi się, że to jeden z najzdrowszych owoców świata i od zarania dziejów stosowało się go na różnego rodzaju przypadłości zdrowotne, m.in. bóle brzucha, a w późniejszym okresie w celu niwelowania efektów cukrzycy. Badania wykazały także, że regularne spożywanie awokado może znacząco wpłynąć na redukowanie efektów miażdżycy oraz wspomagać walkę z hipercholesterolemią. Ponadto, owoc jest także bogatym źródłem witamin C, A oraz E, co w praktyce oznacza, że posiada właściwości przeciwnowotworowe.
Zdrowe śniadanie z awokado w roli głównej
Największą popularnością cieszy się niezmiennie guacamole, czyli meksykański sos, który przygotowuje się na bazie awokado. Do pasty należy dodać odrobinę cytryny, czosnku, cebuli i pomidorów. Przygotowanie pasty wiąże się jedynie z połączeniem wszystkich składników. Guacamole do idealny dodatek na kanapkę i wspaniały początek dnia.
Najnowsze komentarze