Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Dieta dla osoby chorej na cukrzycę - co powinna jeść?
Brak aktywności fizycznej i nieprawidłowa dieta to dwie główne przyczyny cukrzycy typu II, z którą zmaga się coraz więcej osób po czterdziestce. Choroba ta może też
Leczenie uzależnień prywatnie - gdzie można zaopatrzyć się w esperal w Łodzie
Alkoholizm to bardzo poważna choroba, która z czasem sieje prawdziwe spustoszenie w ludzkim organizmie. Nawet niewielkie dawki alkoholu spożywane
Maski z węglem aktywnym czyli węgiel aktywny w kosmetyce
Nieważne czy jesteś nastolatkiem czy osobą dorosłą – w każdym momencie życia mogą „dopaść cię” problemy skórne – trądzik, zaczerwienienia, przebarwienia. Doskonale
Jak zmierzyć obwód bioder?
Wiele kobiet ma kompleksy z powodu zbyt szerokich lub wąskich bioder. Wiele kobiet rezygnuje z rozkloszowanych spódnic ze względu na kształt bioder albo z dopasowanych spodni przez chłopięcą
Wenflon- budowa i specyfikacja urządzenia
Wenflon jest niezwykle pomocny. Dzięki jego podłączeniu do żyły, nie ma konieczności każdorazowego wkłuwania się, w celu podania medykamentów.
Stosowany jest u chorych przewlekle,
Jak dobrać buty dla roczniaka, który zaczął chodzić?
Twoja pociecha zaczyna chodzić? To jeden z najpiękniejszych okresów w życiu każdego rodzica, ale zarazem również czeka przed tobą wielkie wyzwanie - musisz wybrać pierwsze
Zarost u nastolatka - jak zgolić?
Czas dojrzewania u chłopców przejawia się, między innymi, w pojawianiu się owłosienia na twarzy i reszcie ciała. Od czego zależy tempo rośnięcia brody i jej jakość? Czy pierwsze golenie

Posted by on Mar 3, 2021 in Beczka różności |

Cukinia gotowana.

Cukinia gotowana.

Cukinia jest tym warzywem, które dostępne jest w sprzedaży cały rok, a lato to czas, kiedy sezon na cukinię trwa w najlepsze. W kuchni jest bardzo doceniana, ponieważ jest niesamowicie uniwersalna, a jednocześnie niskokaloryczna i pyszna. Może być gotowana, smażona, pieczona, wykorzystywana jako składnik zup i innych dań – zawsze smakuje pysznie.

Gotowanie cukinia.

Cukinię można gotować w wodzie, solo lub z dodatkiem innych składników, gotować na parze, zapiekać w piekarniku, dusić…sposobów na przygotowanie cukinii jest naprawdę wiele.
Świetnie sprawdza się w omletach, naleśnikach, zapiekankach. Jest też świetna do zup, można ją również nadziewać, dobrze smakuje jako warzywo grillowane.
Z dodatkiem cukinii można zrobić szybką i smaczną jajecznicę, a nawet przetwory na zimę do słoików – jej zastosowanie w kuchni jest wszechstronne.

Poniżej przepis na pyszną zupę.

ZUPA KREM Z CUKINII Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI.

Składniki:

– 600 g cukinii

– 1 łyżka oliwy

– 2 łyżki masła

– 1 duża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 800 ml bulionu drobiowego

– 1/4 szklanki śmietanki 30%.

Wykonanie:

1. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażamy.

2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i mieszamy co chwilę, smażymy przez ok. 2 minuty.

3. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez ok. 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu.

4. Zupę miksujemy w stojącym blenderze na krem, pod koniec dodajemy śmietankę.

5. Podajemy ze szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi, ewentualnie pokruszoną fetą.

Grzanki czosnkowe.

Składniki:

– bagietka

– 50 g miękkiego masła

– 1 starty ząbek czosnku

– szczypta soli morskiej.

Wykonanie:

1.Bagietkę kroimy na kromki.

2. Smarujemy masłem połączonym z tartym czosnkiem i solą.

3. Zapiekamy w piekarniku (temp. 200 st. C lub grill) do zrumienienia – ok. 4 minuty.