Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Witamina C - dobra na każdą porę roku - czy serum z witaminą c można stosować latem?
Jeśli jesteś młodą dziewczyną, borykasz się z problemem przebarwień skórnych, trądziku lub jeśli jesteś kobietą dojrzałą i powoli czujesz
Domowa woda różana
Natura jest najlepsze
Coraz częściej doceniamy w codziennej pielęgnacji kosmetyki pochodzenia naturalnego. Tego typu produkty są zdrowe, działają skutecznie i można przygotować je samodzielnie w domowym
Maseczki domowe na włosy
Maseczki domowe na włosy
Każda kobieta uwielbia mieć zadbane włosy. Na szczęście nie potrzeba do tego wiele i można ten proces połączyć z relaksem w domowym zaciszu.
Maseczka z miodu, oleju
Posiłek przed siłownią
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, prawdopodobnie nie masz czasu na trening. Jednak poświęcenie czasu na gotowanie na siłowni może pomóc ci w pełni wykorzystać trening.
Jeśli starasz się spalić
Galaretowate uda
Jeśli kiedykolwiek zauważyłaś, że z trudem przychodzi Ci zakładanie spodni, być może masz otłuszczone uda. Tłuszcz na udach to częsty problem kobiet w każdym wieku. Dolegliwość ta pojawia się, gdy tłuszcz
Makijaż permanentny brwi - metoda piórkowa w Poznaniu
Makijaż permanentny na stale zagościł w światowej kosmetyce już jakiś czas temu. Początkowo podchodzono do niego z pewnym rodzajem nieufności, gdyż traktowany był
Peeling cukrowy właściwości czyli sposób na gładką i odżywioną skórę
Peeling cukrowy jest jednym z najlepszych i najpopularniejszych peelingów „mechanicznych” – czyli takich, które usuwają martwy naskórek poprzez cząsteczki

Posted by on Mar 3, 2021 in Beczka różności |

Cukinia gotowana.

Cukinia gotowana.

Cukinia jest tym warzywem, które dostępne jest w sprzedaży cały rok, a lato to czas, kiedy sezon na cukinię trwa w najlepsze. W kuchni jest bardzo doceniana, ponieważ jest niesamowicie uniwersalna, a jednocześnie niskokaloryczna i pyszna. Może być gotowana, smażona, pieczona, wykorzystywana jako składnik zup i innych dań – zawsze smakuje pysznie.

Gotowanie cukinia.

Cukinię można gotować w wodzie, solo lub z dodatkiem innych składników, gotować na parze, zapiekać w piekarniku, dusić…sposobów na przygotowanie cukinii jest naprawdę wiele.
Świetnie sprawdza się w omletach, naleśnikach, zapiekankach. Jest też świetna do zup, można ją również nadziewać, dobrze smakuje jako warzywo grillowane.
Z dodatkiem cukinii można zrobić szybką i smaczną jajecznicę, a nawet przetwory na zimę do słoików – jej zastosowanie w kuchni jest wszechstronne.

Poniżej przepis na pyszną zupę.

ZUPA KREM Z CUKINII Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI.

Składniki:

– 600 g cukinii

– 1 łyżka oliwy

– 2 łyżki masła

– 1 duża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 800 ml bulionu drobiowego

– 1/4 szklanki śmietanki 30%.

Wykonanie:

1. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażamy.

2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i mieszamy co chwilę, smażymy przez ok. 2 minuty.

3. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez ok. 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu.

4. Zupę miksujemy w stojącym blenderze na krem, pod koniec dodajemy śmietankę.

5. Podajemy ze szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi, ewentualnie pokruszoną fetą.

Grzanki czosnkowe.

Składniki:

– bagietka

– 50 g miękkiego masła

– 1 starty ząbek czosnku

– szczypta soli morskiej.

Wykonanie:

1.Bagietkę kroimy na kromki.

2. Smarujemy masłem połączonym z tartym czosnkiem i solą.

3. Zapiekamy w piekarniku (temp. 200 st. C lub grill) do zrumienienia – ok. 4 minuty.