Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Domowa woda różana
Natura jest najlepsze
Coraz częściej doceniamy w codziennej pielęgnacji kosmetyki pochodzenia naturalnego. Tego typu produkty są zdrowe, działają skutecznie i można przygotować je samodzielnie w domowym
Podejmij wyzwanie na brzuch i ciesz się efektami
Płaski brzuch to atut, który pragnie mieć wiele osób. Niestety jest to problematyczna część ciała, z której tkanka tłuszczowa może znikać bardzo powoli. Warto podjąć wysiłek
Porost włosów - preparaty na szybszy wzrost włosów. Mezoterapia igłowa czy bezigłowa?
W teorii wizyta u fryzjera powinna poprawiać nastrój każdego człowieka. Lekka lub bardziej zaawansowana metamorfoza czyni cuda, pod
Smaczny sok prosto z domu
O dobrym wpływie owoców na ciało człowieka nie trzeba przekonywać, jednak ciągłe spożywanie ich surowych może stać się nużące. Co wtedy? Oczywiście można zrobić z nich smaczny napój, który da
Galaretowate uda
Jeśli kiedykolwiek zauważyłaś, że z trudem przychodzi Ci zakładanie spodni, być może masz otłuszczone uda. Tłuszcz na udach to częsty problem kobiet w każdym wieku. Dolegliwość ta pojawia się, gdy tłuszcz
Dlaczego warto wybrać pieluszki wielorazowe Babyetta?
Rozwiązanie, dzięki któremu na zawsze zrezygnujesz z jednorazówek
Jeśli dotychczas używałaś jedynie jednorazowych pieluszek dla swojego dziecka, to teraz przygotuj
Siemie lniane na zatwardzenia
Wiele osób doświadcza sporadycznych zaparć, jednak nieregularne wypróżnienia są symptomem znacznie większego problemu. Zaparcia mogą być spowodowane przez wiele różnych czynników - od diety,

Posted by on Mar 3, 2021 in Beczka różności |

Cukinia gotowana.

Cukinia gotowana.

Cukinia jest tym warzywem, które dostępne jest w sprzedaży cały rok, a lato to czas, kiedy sezon na cukinię trwa w najlepsze. W kuchni jest bardzo doceniana, ponieważ jest niesamowicie uniwersalna, a jednocześnie niskokaloryczna i pyszna. Może być gotowana, smażona, pieczona, wykorzystywana jako składnik zup i innych dań – zawsze smakuje pysznie.

Gotowanie cukinia.

Cukinię można gotować w wodzie, solo lub z dodatkiem innych składników, gotować na parze, zapiekać w piekarniku, dusić…sposobów na przygotowanie cukinii jest naprawdę wiele.
Świetnie sprawdza się w omletach, naleśnikach, zapiekankach. Jest też świetna do zup, można ją również nadziewać, dobrze smakuje jako warzywo grillowane.
Z dodatkiem cukinii można zrobić szybką i smaczną jajecznicę, a nawet przetwory na zimę do słoików – jej zastosowanie w kuchni jest wszechstronne.

Poniżej przepis na pyszną zupę.

ZUPA KREM Z CUKINII Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI.

Składniki:

– 600 g cukinii

– 1 łyżka oliwy

– 2 łyżki masła

– 1 duża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 800 ml bulionu drobiowego

– 1/4 szklanki śmietanki 30%.

Wykonanie:

1. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażamy.

2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i mieszamy co chwilę, smażymy przez ok. 2 minuty.

3. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez ok. 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu.

4. Zupę miksujemy w stojącym blenderze na krem, pod koniec dodajemy śmietankę.

5. Podajemy ze szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi, ewentualnie pokruszoną fetą.

Grzanki czosnkowe.

Składniki:

– bagietka

– 50 g miękkiego masła

– 1 starty ząbek czosnku

– szczypta soli morskiej.

Wykonanie:

1.Bagietkę kroimy na kromki.

2. Smarujemy masłem połączonym z tartym czosnkiem i solą.

3. Zapiekamy w piekarniku (temp. 200 st. C lub grill) do zrumienienia – ok. 4 minuty.