Pages Menu
 

Categories Menu
Ćwiczenia interwałowe na brzuch
Mamy tendencję do postrzegania ludzkiego brzucha jako repozytorium tłuszczu i niewiele więcej. Ale nasze mięśnie brzucha są aktywną częścią ciała, a gdy są odpowiednio wyćwiczone, mogą
Posiłek przed siłownią
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, prawdopodobnie nie masz czasu na trening. Jednak poświęcenie czasu na gotowanie na siłowni może pomóc ci w pełni wykorzystać trening.
Jeśli starasz się spalić
Jak działa pralnia chemiczna?
Pranie to codzienny obowiązek. Niby prosty, ale mozolny i wbrew pozorom czasochłonny. Przy zwykłych ubraniach wystarczy posegregować pranie, wrzucić do bębna pralki, dodać odpowiednie środki
Porost włosów - preparaty na szybszy wzrost włosów. Mezoterapia igłowa czy bezigłowa?
W teorii wizyta u fryzjera powinna poprawiać nastrój każdego człowieka. Lekka lub bardziej zaawansowana metamorfoza czyni cuda, pod
Ćwiczenia na siłowni rozpiska dla pań
Co jakiś czas ktoś pisze do mnie z pytaniem, czy kobiety mogą wykonywać wszystkie ćwiczenia z męskiej rozpiski. Odpowiedź brzmi: tak, czasami.

Im więcej kobiety robią, tym mniejsze
Masaż rolkami i jego efekty.
Rollmasaż to specjalny rodzaj masażu, który pomaga ujędrnić i uelastycznić skórę, a także stosując go można pozbyć się cellulitu. Stosując go można przy okazji pozbyć się kilku zbędnych centymetrów
Rodzaje kwasu hialuronowego w kosmetyce czyli różne wersje kwasu hialuronowego
Kwas hialuronowy – to tak naprawdę nie kwas, a wielocukier, który przypomina wyglądem przezroczysty żel. W takiej właśnie formie stosuje się

Posted by on mar 3, 2021 in Beczka różności |

Cukinia gotowana.

Cukinia gotowana.

Cukinia jest tym warzywem, które dostępne jest w sprzedaży cały rok, a lato to czas, kiedy sezon na cukinię trwa w najlepsze. W kuchni jest bardzo doceniana, ponieważ jest niesamowicie uniwersalna, a jednocześnie niskokaloryczna i pyszna. Może być gotowana, smażona, pieczona, wykorzystywana jako składnik zup i innych dań – zawsze smakuje pysznie.

Gotowanie cukinia.

Cukinię można gotować w wodzie, solo lub z dodatkiem innych składników, gotować na parze, zapiekać w piekarniku, dusić…sposobów na przygotowanie cukinii jest naprawdę wiele.
Świetnie sprawdza się w omletach, naleśnikach, zapiekankach. Jest też świetna do zup, można ją również nadziewać, dobrze smakuje jako warzywo grillowane.
Z dodatkiem cukinii można zrobić szybką i smaczną jajecznicę, a nawet przetwory na zimę do słoików – jej zastosowanie w kuchni jest wszechstronne.

Poniżej przepis na pyszną zupę.

ZUPA KREM Z CUKINII Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI.

Składniki:

– 600 g cukinii

– 1 łyżka oliwy

– 2 łyżki masła

– 1 duża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 800 ml bulionu drobiowego

– 1/4 szklanki śmietanki 30%.

Wykonanie:

1. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażamy.

2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i mieszamy co chwilę, smażymy przez ok. 2 minuty.

3. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez ok. 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu.

4. Zupę miksujemy w stojącym blenderze na krem, pod koniec dodajemy śmietankę.

5. Podajemy ze szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi, ewentualnie pokruszoną fetą.

Grzanki czosnkowe.

Składniki:

– bagietka

– 50 g miękkiego masła

– 1 starty ząbek czosnku

– szczypta soli morskiej.

Wykonanie:

1.Bagietkę kroimy na kromki.

2. Smarujemy masłem połączonym z tartym czosnkiem i solą.

3. Zapiekamy w piekarniku (temp. 200 st. C lub grill) do zrumienienia – ok. 4 minuty.