Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Opalanie natryskowe w Warszawie
Opalenizna jest nadal w modzie, chociaż niekoniecznie promowana jest przez komercyjne media, a to za sprawą tego, że współczesna dermatologia sprzeciwia się kąpielom słonecznym i w dość
Pierwsze objawy cukrzycy - stopa cukrzycowa
Cukrzyca to choroba o charakterze metabolicznym, przewlekła i w praktyce mocno obniżająca komfort życia. Jej istotą jest podwyższony poziom cukru we krwi. Chorobę można wykryć
Krem wygładzający zmarszczki czyli wybór kremu przeciwzmarszczkowego
Zmarszczki… zjawisko tak bardzo niechciane przez większość kobiet i mężczyzn

Krótko mówiąc, są to zmiany w strukturze skóry, które mają ścisły związek
Smaczny sok prosto z domu
O dobrym wpływie owoców na ciało człowieka nie trzeba przekonywać, jednak ciągłe spożywanie ich surowych może stać się nużące. Co wtedy? Oczywiście można zrobić z nich smaczny napój, który da
Galaretowate uda
Jeśli kiedykolwiek zauważyłaś, że z trudem przychodzi Ci zakładanie spodni, być może masz otłuszczone uda. Tłuszcz na udach to częsty problem kobiet w każdym wieku. Dolegliwość ta pojawia się, gdy tłuszcz
Mezoterapia igłowa twarzy - wyposażenie mezoterapia bezigłowa
Minęły czasy, w których kobiety miały do swej dyspozycji jedynie gabinety kosmetyczne i niezbyt fajne kosmetyki do codziennej pielęgnacji. Współczesny świat
Jak dobrać buty dla roczniaka, który zaczął chodzić?
Twoja pociecha zaczyna chodzić? To jeden z najpiękniejszych okresów w życiu każdego rodzica, ale zarazem również czeka przed tobą wielkie wyzwanie - musisz wybrać pierwsze

Posted by on Sty 6, 2017 in Uroda i zdrowie |

Warzywo, które czyni cuda?

Warzywo, które czyni cuda?

Niedawno amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowsze warzywo na świecie to rukiew wodna.
Właściwości lecznicze tej rośliny znano już w starożytności. W medycynie ludowej jest stosowana w leczeniu zaparć, zaburzeniach pracy wątroby i kaszlu.
Obecnie poleca się ją głównie osobom nerwowym.

Rukiew wodna posiada najważniejsze składniki mineralne, witaminy i inne substancje odżywcze, co czyni ją najzdrowszym warzywem na świecie
Jednak o znalezienie tej rośliny w naturalnym środowisku jest raczej trudne.
A więc, gdzie należy jej szukać?
Głównie w sklepach ze zdrową żywnością, jak i hipermarketach.

Niewielu z nas wie, że włączenie rukwi wodnej do jadłospisu może uchronić nas przed rozwojem raka. Wszystko dzięki substancjom jakie posiada ta roślina, czyli mowa tu o izotiocyjaninie, które dodatkowo odpowiada za charakterystyczny smak rukwi.
Według wielu naukowców izotiocyjaniany hamują namnażanie komórek rakowych w guzach, ale również chronią one przed nawrotem nowotworu.
W 100 g rukwi wodnej znajdziemy:
-wartość energetyczna 11 kcal
-białko ogółem – 2. 30 g
-tłuszcz – 0. 10 g
-węglowodany – 1. 29 g
-błonnik – 0. 5 g