Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Ćwiczenia dla seniorów
Wiele starszych osób narzeka na brak energii oraz regularne bóle związane z bakiem ruchu w codziennym życiu. Problem ten stał się jeszcze bardziej dotkliwy w okresie pandemii, kiedy to wiele osób
Jak zmierzyć obwód bioder?
Wiele kobiet ma kompleksy z powodu zbyt szerokich lub wąskich bioder. Wiele kobiet rezygnuje z rozkloszowanych spódnic ze względu na kształt bioder albo z dopasowanych spodni przez chłopięcą
Krem do skóry wrażliwej zaczerwienionej czyli zadbaj o swoją skórę - wrażliwość i zaczerwienienia
Jednym z wielu problemów skórnych, z którymi boryka się wiele osób są zaczerwienienia i wyjątkowa wrażliwość skóry. Wszelkie
Wenflon- budowa i specyfikacja urządzenia
Wenflon jest niezwykle pomocny. Dzięki jego podłączeniu do żyły, nie ma konieczności każdorazowego wkłuwania się, w celu podania medykamentów.
Stosowany jest u chorych przewlekle,
Witamina C - dobra na każdą porę roku - czy serum z witaminą c można stosować latem?
Jeśli jesteś młodą dziewczyną, borykasz się z problemem przebarwień skórnych, trądziku lub jeśli jesteś kobietą dojrzałą i powoli czujesz
Jak robić peeling kawitacyjny samemu
Peeling kawitacyjny – jak zrobić go samemu
Chociaż zabieg kawitacji można wykonać w salonie kosmetycznym to równie często ludzie decydują się na jego samodzielne wykonanie we własnym
Warzywo, które czyni cuda?
Niedawno amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowsze warzywo na świecie to rukiew wodna.
Właściwości lecznicze tej rośliny znano już w starożytności. W medycynie ludowej jest stosowana w

Posted by on Sty 6, 2017 in Uroda i zdrowie |

Warzywo, które czyni cuda?

Warzywo, które czyni cuda?

Niedawno amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowsze warzywo na świecie to rukiew wodna.
Właściwości lecznicze tej rośliny znano już w starożytności. W medycynie ludowej jest stosowana w leczeniu zaparć, zaburzeniach pracy wątroby i kaszlu.
Obecnie poleca się ją głównie osobom nerwowym.

Rukiew wodna posiada najważniejsze składniki mineralne, witaminy i inne substancje odżywcze, co czyni ją najzdrowszym warzywem na świecie
Jednak o znalezienie tej rośliny w naturalnym środowisku jest raczej trudne.
A więc, gdzie należy jej szukać?
Głównie w sklepach ze zdrową żywnością, jak i hipermarketach.

Niewielu z nas wie, że włączenie rukwi wodnej do jadłospisu może uchronić nas przed rozwojem raka. Wszystko dzięki substancjom jakie posiada ta roślina, czyli mowa tu o izotiocyjaninie, które dodatkowo odpowiada za charakterystyczny smak rukwi.
Według wielu naukowców izotiocyjaniany hamują namnażanie komórek rakowych w guzach, ale również chronią one przed nawrotem nowotworu.
W 100 g rukwi wodnej znajdziemy:
-wartość energetyczna 11 kcal
-białko ogółem – 2. 30 g
-tłuszcz – 0. 10 g
-węglowodany – 1. 29 g
-błonnik – 0. 5 g