Cukinia gotowana.
Cukinia jest tym warzywem, które dostępne jest w sprzedaży cały rok, a lato to czas, kiedy sezon na cukinię trwa w najlepsze. W kuchni jest bardzo doceniana, ponieważ jest niesamowicie uniwersalna, a jednocześnie niskokaloryczna i pyszna. Może być gotowana, smażona, pieczona, wykorzystywana jako składnik zup i innych dań – zawsze smakuje pysznie.
Gotowanie cukinia.
Cukinię można gotować w wodzie, solo lub z dodatkiem innych składników, gotować na parze, zapiekać w piekarniku, dusić…sposobów na przygotowanie cukinii jest naprawdę wiele.
Świetnie sprawdza się w omletach, naleśnikach, zapiekankach. Jest też świetna do zup, można ją również nadziewać, dobrze smakuje jako warzywo grillowane.
Z dodatkiem cukinii można zrobić szybką i smaczną jajecznicę, a nawet przetwory na zimę do słoików – jej zastosowanie w kuchni jest wszechstronne.
Poniżej przepis na pyszną zupę.
ZUPA KREM Z CUKINII Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI.
Składniki:
– 600 g cukinii
– 1 łyżka oliwy
– 2 łyżki masła
– 1 duża cebula
– 1 ząbek czosnku
– 800 ml bulionu drobiowego
– 1/4 szklanki śmietanki 30%.
Wykonanie:
1. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażamy.
2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i mieszamy co chwilę, smażymy przez ok. 2 minuty.
3. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez ok. 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu.
4. Zupę miksujemy w stojącym blenderze na krem, pod koniec dodajemy śmietankę.
5. Podajemy ze szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi, ewentualnie pokruszoną fetą.
Grzanki czosnkowe.
Składniki:
– bagietka
– 50 g miękkiego masła
– 1 starty ząbek czosnku
– szczypta soli morskiej.
Wykonanie:
1.Bagietkę kroimy na kromki.
2. Smarujemy masłem połączonym z tartym czosnkiem i solą.
3. Zapiekamy w piekarniku (temp. 200 st. C lub grill) do zrumienienia – ok. 4 minuty.
Najnowsze komentarze