Pages Menu
 

Categories Menu
Maseczki domowe na włosy
Maseczki domowe na włosy
Każda kobieta uwielbia mieć zadbane włosy. Na szczęście nie potrzeba do tego wiele i można ten proces połączyć z relaksem w domowym zaciszu.
Maseczka z miodu, oleju
Usuwanie cellulitu: peeling antycellulitowy
Być może wydaje się to być nieprawdopodobne, ale do lat 90-tych XX wieku cellulit nie był praktycznie znany w Polsce. Jeżeli się pojawiał, to sporadycznie. Można to zobaczyć
Nici pdo dermatic - nici liftingujące w Warszawie
Pragnienie zachowania młodości jest silne na całym świecie. Praktycznie nie ma chyba człowieka, który chociaż raz nie pomyślał o zatrzymaniu czasu, przynajmniej pod kątem
Leczenie uzależnień prywatnie - gdzie można zaopatrzyć się w esperal w Łodzie
Alkoholizm to bardzo poważna choroba, która z czasem sieje prawdziwe spustoszenie w ludzkim organizmie. Nawet niewielkie dawki alkoholu spożywane
Ćwiczenia, które pozwolą wyszczuplić łydki w dwa tygodnie
Szczupłe łydki to dla wielu kobiet marzenie. Są atutem kobiecości, wyglądają atrakcyjnie i pozwalają poczuć się komfortowo oraz być bardziej pewną siebie. Chcesz
Posiłek przed siłownią
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, prawdopodobnie nie masz czasu na trening. Jednak poświęcenie czasu na gotowanie na siłowni może pomóc ci w pełni wykorzystać trening.
Jeśli starasz się spalić
Spalacze tłuszczu - warto brać je przed treningiem
Spalanie tłuszczu to jeden z najważniejszych celów, które stawiają sobie osoby chcące zadbać o sylwetkę. Na pewno wiesz, iż połączenie zdrowej diety z regularną aktywności

Posted by on mar 3, 2021 in Beczka różności |

Cukinia gotowana.

Cukinia gotowana.

Cukinia jest tym warzywem, które dostępne jest w sprzedaży cały rok, a lato to czas, kiedy sezon na cukinię trwa w najlepsze. W kuchni jest bardzo doceniana, ponieważ jest niesamowicie uniwersalna, a jednocześnie niskokaloryczna i pyszna. Może być gotowana, smażona, pieczona, wykorzystywana jako składnik zup i innych dań – zawsze smakuje pysznie.

Gotowanie cukinia.

Cukinię można gotować w wodzie, solo lub z dodatkiem innych składników, gotować na parze, zapiekać w piekarniku, dusić…sposobów na przygotowanie cukinii jest naprawdę wiele.
Świetnie sprawdza się w omletach, naleśnikach, zapiekankach. Jest też świetna do zup, można ją również nadziewać, dobrze smakuje jako warzywo grillowane.
Z dodatkiem cukinii można zrobić szybką i smaczną jajecznicę, a nawet przetwory na zimę do słoików – jej zastosowanie w kuchni jest wszechstronne.

Poniżej przepis na pyszną zupę.

ZUPA KREM Z CUKINII Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI.

Składniki:

– 600 g cukinii

– 1 łyżka oliwy

– 2 łyżki masła

– 1 duża cebula

– 1 ząbek czosnku

– 800 ml bulionu drobiowego

– 1/4 szklanki śmietanki 30%.

Wykonanie:

1. W garnku z grubym dnem roztapiamy masło z oliwą. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę i szklimy ją. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę razem podsmażamy.

2. Dodajemy pokrojoną w kostkę cukinię i mieszamy co chwilę, smażymy przez ok. 2 minuty.

3. Zalewamy bulionem i zagotowujemy. Doprawiamy solą, pieprzem i gotujemy przez ok. 25 minut pod przykryciem na umiarkowanym ogniu.

4. Zupę miksujemy w stojącym blenderze na krem, pod koniec dodajemy śmietankę.

5. Podajemy ze szczypiorkiem i grzankami czosnkowymi, ewentualnie pokruszoną fetą.

Grzanki czosnkowe.

Składniki:

– bagietka

– 50 g miękkiego masła

– 1 starty ząbek czosnku

– szczypta soli morskiej.

Wykonanie:

1.Bagietkę kroimy na kromki.

2. Smarujemy masłem połączonym z tartym czosnkiem i solą.

3. Zapiekamy w piekarniku (temp. 200 st. C lub grill) do zrumienienia – ok. 4 minuty.