Siemie lniane na zatwardzenia
Wiele osób doświadcza sporadycznych zaparć, jednak nieregularne wypróżnienia są symptomem znacznie większego problemu. Zaparcia mogą być spowodowane przez wiele różnych czynników – od diety, przez styl życia, po leki.
Siemie lniane na zatwardzenia. Siemię lniane (Linum usitatissimum) jest od wieków spożywane ze względu na swoje właściwości zdrowotne, a olej lniany (Linum usitatissimum arvense) zyskuje coraz większą popularność dzięki wysokiej zawartości kwasów tłuszczowych omega-3. Siemię lniane może przynieść ulgę w przypadku zaparć, biegunki, zapalenia jelit, refluksu i zaparć.
Siemię lniane jest rodzajem nasion, które mogą być zmielone na mączkę lub przetworzone na olej. Jadalne nasiona lnu są bogate w błonnik, białko i kwasy tłuszczowe omega-3. Olej jest wytwarzany z nasion tłoczonych na zimno i jest bogatym źródłem kwasu alfa-linolenowego (ALA). Siemię lniane i olej lniany można spożywać na surowo lub po ugotowaniu, dodaje się je również do wypieków, płatków śniadaniowych i smoothie.
Plantago ovata, znana również jako platan, jest pospolitym chwastem, który ludzie stosują w leczeniu zaparć. Roślina ta zawiera glikozydy, które mają działanie przeczyszczające. Zioło może być przyjmowane jako herbata lub w postaci kapsułek.
Łuski psyllium są suszone owoce rośliny Plantago ovata. Nasiona lub łupiny psyllium mają działanie przeczyszczające, gdy są przyjmowane jako suplement lub jedzone jako przekąska.
Senna to krzew pochodzący z Afryki i Azji, stosowany zarówno jako środek przeczyszczający, jak i moczopędny. Senna jest najczęściej stosowana jako środek przeczyszczający. Występuje w postaci proszku lub płynu ziołowego.
Przyczyny powstawania zaparć
Oto 10 powodów, dla których Twoje stolce mogą być twarde, suche lub trudne do oddania.
Dieta. Niektóre produkty spożywcze, takie jak sztuczne słodziki i kofeina, mogą podrażniać jelito grube. Tak samo jak pokarmy o wysokiej zawartości błonnika, takie jak otręby, brokuły i marchew. Błonnik jest rodzajem węglowodanu, który organizm rozkłada powoli, dając jelitom czas na wchłonięcie wody i wypełnienie stolca.
Alergie pokarmowe. Niektóre pokarmy mogą podrażniać wyściółkę jelit, powodując biegunkę, zaparcia, gazy, wzdęcia lub ból. Częstymi winowajcami są nabiał i gluten, który może wywołać reakcję u wielu osób z celiakią.
Leki. Wiele leków może powodować zaparcia, w tym antybiotyki, leki przeciwbólowe, sterydy, leki przeciwdepresyjne i leki dostępne bez recepty, takie jak leki zobojętniające.
Zaburzenia równowagi hormonalnej. Hormony kontrolują wiele ważnych funkcji organizmu, w tym pracę jelit. Kobiety mogą zauważyć zaparcia po menopauzie lub w okresach wahań hormonalnych, takich jak podczas menstruacji.
Choroba. Choroby takie jak grypa, zapalenie żołądka i jelit, lub zapalne choroby jelit mogą powodować zaparcia.
Odwodnienie. Możesz nie zdawać sobie z tego sprawy, ale odwodnienie może powodować zaparcia, ponieważ twoje ciało nie może wchłaniać wody. Pragnienie jest często pierwszą oznaką odwodnienia, ale inne objawy to suchość w ustach, zmęczenie, mała ilość oddawanego moczu i zawroty głowy. Stres. Stres może zmniejszyć Twoją zdolność do wchłaniania wody a niedostateczne nawodnienie organizmu może być przyczyną nawracających zaparć.
Najnowsze komentarze