Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Smaczny sok prosto z domu
O dobrym wpływie owoców na ciało człowieka nie trzeba przekonywać, jednak ciągłe spożywanie ich surowych może stać się nużące. Co wtedy? Oczywiście można zrobić z nich smaczny napój, który da
Pomysł na domowe smarowidło
Na rynku spożywczym natknąć się można na wiele różnego rodzaju past, kremów i smarowideł przeznaczonych do przyrządzenia kanapek czy prostych dań. Wśród nich znajduje się także smalec w kostce,
Peeling cukrowy właściwości czyli sposób na gładką i odżywioną skórę
Peeling cukrowy jest jednym z najlepszych i najpopularniejszych peelingów „mechanicznych” – czyli takich, które usuwają martwy naskórek poprzez cząsteczki
Ćwiczenia dla seniorów
Wiele starszych osób narzeka na brak energii oraz regularne bóle związane z bakiem ruchu w codziennym życiu. Problem ten stał się jeszcze bardziej dotkliwy w okresie pandemii, kiedy to wiele osób
Kosmetyka twarzy: mikrodermabrazja diamentowa
Czy wygląd twarzy jest najważniejszy? Można z tym polemizować, gdyż wszystko zależy od sytuacji. Z pewnością zdecydowanie łatwiej w życiu mają osoby urodziwe, przy czym dobrze
Ćwiczenia interwałowe na brzuch
Mamy tendencję do postrzegania ludzkiego brzucha jako repozytorium tłuszczu i niewiele więcej. Ale nasze mięśnie brzucha są aktywną częścią ciała, a gdy są odpowiednio wyćwiczone, mogą
Plan treningowy na schudnięcie dla mężczyzn
Zacznij od pozbycia się tłuszczu. Można to osiągnąć poprzez dietę, lub eliminując jak najwięcej śmieciowego jedzenia z diety, jak możesz. Jeśli masz nadwagę, powinieneś stracić

Posted by on Cze 16, 2021 in Uroda i zdrowie |

Pomysł na domowe smarowidło

Pomysł na domowe smarowidło

Na rynku spożywczym natknąć się można na wiele różnego rodzaju past, kremów i smarowideł przeznaczonych do przyrządzenia kanapek czy prostych dań. Wśród nich znajduje się także smalec w kostce, ale jeżeli możesz, przygotuje go samemu – smalec domowy z cebulą nie jest trudny do przygotowania, a poza uświetnieniem rodzinnych przyjęć może dla niektórych być również wspomnieniem wspaniałego czasu spędzonego na wsi, gdzie po raz pierwszy poznało się ten smak.

Wyjątkowy smak na kromce

Smalec używany jest do smażenia – najczęściej kotletów schabowych, dzięki czemu mięso jest bardziej kruche – wielu ludzi kojarzy go jednak głównie jako tłuszcz ze skwarkami, którym smaruje się kromki chleba, najlepiej świeżego. Tradycyjnie wytwarzany jest ze słoniny wieprzowej lub podgardla, zdarza się, że także z boczku. Wiele gospodyń, tworzący własny, dodaje do niego kawałki drobno pokrojonego jabłka – taki smalec ma w sobie słodycz, przez co chętnie proszą o niego również dzieci.

Robiąc smalec we własnej kuchni, nie potrzeba wielu składników, za to sporo ostrożności i cierpliwości, gdyż najważniejsze jest, by odpowiednio stężał i nabrał konsystencji, która pozwala na jego nabranie oraz rozsmarowanie.

Składniki:

  • 500 g słoniny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz – ilość według własnego uznania
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Słoninę pokroić w bardzo drobną kosteczkę za pomoc ostrego noża.
Cebulę obrać z łupinek, następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
Do garnka z grubym dnem dodać pokrojoną słoninę i wytopić ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy skwarki delikatnie się zezłocą, dodać cebulę i przesmażać przez około jedną minutę. Zestawić z ognia i delikatnie ostudzić. Dodać sól, pieprz oraz majeranek.
Przygotowany smalec przelać do słoików, dokładnie je zamknąć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i stężenia.

Domowy smalec z cebulką można traktować jako samodzielne smarowidło, jak też podawać na kanapki wraz z ogórkami kiszonymi, plastrami pomidora czy marynowanymi grzybkami.