Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Witamina C - dobra na każdą porę roku - czy serum z witaminą c można stosować latem?
Jeśli jesteś młodą dziewczyną, borykasz się z problemem przebarwień skórnych, trądziku lub jeśli jesteś kobietą dojrzałą i powoli czujesz
Porost włosów - preparaty na szybszy wzrost włosów. Mezoterapia igłowa czy bezigłowa?
W teorii wizyta u fryzjera powinna poprawiać nastrój każdego człowieka. Lekka lub bardziej zaawansowana metamorfoza czyni cuda, pod
Program na siłownię - współpraca z trenerem
Ćwiczenia na siłowni przynoszą wiele korzyści. Warto zdecydować się na taki sposób na aktywność fizyczną, aby uzyskać najlepszy efekt. Aby było to możliwe, potrzebny jest dobrej
Plan treningowy na schudnięcie dla mężczyzn
Zacznij od pozbycia się tłuszczu. Można to osiągnąć poprzez dietę, lub eliminując jak najwięcej śmieciowego jedzenia z diety, jak możesz. Jeśli masz nadwagę, powinieneś stracić
Negatywne skutki nadwagi
Nadwaga niekorzystnie wpływa na zdrowie. Osoby, które ważą zbyt dużo, są narażone na rozwój wielu problemów zdrowotnych takich jak cukrzyca. Są również obciążone większym ryzykiem zawału serca
Pierwsze objawy cukrzycy - stopa cukrzycowa
Cukrzyca to choroba o charakterze metabolicznym, przewlekła i w praktyce mocno obniżająca komfort życia. Jej istotą jest podwyższony poziom cukru we krwi. Chorobę można wykryć
Podejmij wyzwanie na brzuch i ciesz się efektami
Płaski brzuch to atut, który pragnie mieć wiele osób. Niestety jest to problematyczna część ciała, z której tkanka tłuszczowa może znikać bardzo powoli. Warto podjąć wysiłek

Posted by on Cze 16, 2021 in Uroda i zdrowie |

Pomysł na domowe smarowidło

Pomysł na domowe smarowidło

Na rynku spożywczym natknąć się można na wiele różnego rodzaju past, kremów i smarowideł przeznaczonych do przyrządzenia kanapek czy prostych dań. Wśród nich znajduje się także smalec w kostce, ale jeżeli możesz, przygotuje go samemu – smalec domowy z cebulą nie jest trudny do przygotowania, a poza uświetnieniem rodzinnych przyjęć może dla niektórych być również wspomnieniem wspaniałego czasu spędzonego na wsi, gdzie po raz pierwszy poznało się ten smak.

Wyjątkowy smak na kromce

Smalec używany jest do smażenia – najczęściej kotletów schabowych, dzięki czemu mięso jest bardziej kruche – wielu ludzi kojarzy go jednak głównie jako tłuszcz ze skwarkami, którym smaruje się kromki chleba, najlepiej świeżego. Tradycyjnie wytwarzany jest ze słoniny wieprzowej lub podgardla, zdarza się, że także z boczku. Wiele gospodyń, tworzący własny, dodaje do niego kawałki drobno pokrojonego jabłka – taki smalec ma w sobie słodycz, przez co chętnie proszą o niego również dzieci.

Robiąc smalec we własnej kuchni, nie potrzeba wielu składników, za to sporo ostrożności i cierpliwości, gdyż najważniejsze jest, by odpowiednio stężał i nabrał konsystencji, która pozwala na jego nabranie oraz rozsmarowanie.

Składniki:

  • 500 g słoniny
  • 1 średniej wielkości cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól i pieprz – ilość według własnego uznania
  • 1 łyżeczka majeranku

Przygotowanie

Słoninę pokroić w bardzo drobną kosteczkę za pomoc ostrego noża.
Cebulę obrać z łupinek, następnie pokroić w średniej wielkości kostkę.
Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę
Do garnka z grubym dnem dodać pokrojoną słoninę i wytopić ją na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając.
Gdy skwarki delikatnie się zezłocą, dodać cebulę i przesmażać przez około jedną minutę. Zestawić z ognia i delikatnie ostudzić. Dodać sól, pieprz oraz majeranek.
Przygotowany smalec przelać do słoików, dokładnie je zamknąć. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i stężenia.

Domowy smalec z cebulką można traktować jako samodzielne smarowidło, jak też podawać na kanapki wraz z ogórkami kiszonymi, plastrami pomidora czy marynowanymi grzybkami.