Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Warzywo, które czyni cuda?
Niedawno amerykańscy naukowcy dowiedli, że najzdrowsze warzywo na świecie to rukiew wodna.
Właściwości lecznicze tej rośliny znano już w starożytności. W medycynie ludowej jest stosowana w
Jak dobrać buty dla roczniaka, który zaczął chodzić?
Twoja pociecha zaczyna chodzić? To jeden z najpiękniejszych okresów w życiu każdego rodzica, ale zarazem również czeka przed tobą wielkie wyzwanie - musisz wybrać pierwsze
Sposoby na walkę z nadwagą
Wiele osób traktuje współczynnik bmi jako wyznacznik tego czy mają nadwagę czy nie, oczywiście jest to jedna z metod, jednak nie jest ona zbyt dokładna. Zwłaszcza że wpływa na to kilka innych
Jak zmierzyć obwód bioder?
Wiele kobiet ma kompleksy z powodu zbyt szerokich lub wąskich bioder. Wiele kobiet rezygnuje z rozkloszowanych spódnic ze względu na kształt bioder albo z dopasowanych spodni przez chłopięcą
Leczniczy pedicure w Legionowie
Podologia to dość nowa dziedzina medycyny, która specjalizuje się profilaktyką i leczeniem chorób stóp. Zwyczajowo jest tak, że wiele osób decyduje się na zabiegi w gabinetach kosmetycznych,
Usuwanie odcisków na stopach w Warszawie
Nie ma nic gorszego od niewygodnych butów, w których człowiek musi przebywać podczas pracy lub długich marszów. Takie buty mogą dawać się we znaki w różnych sytuacjach. Zazwyczaj
Porost włosów - preparaty na szybszy wzrost włosów. Mezoterapia igłowa czy bezigłowa?
W teorii wizyta u fryzjera powinna poprawiać nastrój każdego człowieka. Lekka lub bardziej zaawansowana metamorfoza czyni cuda, pod

Posted by on Sty 23, 2020 in Beczka różności |

Nie tylko na jesień

Nie tylko na jesień

Wysyp grzybów każdy łączy z późnym latem lub jesienią, a hasło wiosenny grzyb z co najmniej pleśnią. Jednak jak się okazuje wiele gatunków grzybów pojawia się także wiosną, gdy jest duża wilgotność ze względu na roztopy śniegu i deszcze, a temperatura zaczyna się powoli robić powyżej zera również w nocy.
Jakie grzyby możemy spotkać wiosną, chodząc po lesie? Czy którekolwiek z nich są jadalne, a może wszystkie stanowią raczej ozdobę wiosennego ekosystemu?

Czarka szkarłatna

Jest to grzyb należący do rodziny ziemicowatych. Zwykle możemy go spotkać wczesną porą wiosenną, kiedy jeszcze topnieją śniegi. Rośnie na gałęziach drzew liściastych. Ma dość charakterystyczny wygląd – szkarłatna wewnętrzna warstwa, owocniki na trzonku pokryte włoskami o kształcie miseczki lub kielicha.
Są one niejadalne, a na dodatek chronione, ale „zerwać” takiego grzyba aparatem, jak jest jeszcze śnieg to też zabawa

Szyszówki

Tak, nazwa przypomina trochę słowo „szyszka” i tak ma być. Grzyby te bowiem pojawiają się w lasach świerkowych. Jeden z gatunków ma nawet taką nazwę – szyszówka świerkowa, a inaczej pieniążek świerkowych. Nazwa jest poniekąd stąd, że grzyb ten rośnie na rozkładających się szyszkach świerkowych. Wytwarza on kilka owocników na jednym żółto-brązowym trzonku. Kapelusz jest zaś już szaro-brązowy. Jest jak najbardziej jadalny. Ma lekko korzenny, delikatny smak.
Oprócz szyszówki świerkowej możemy natknąć się jeszcze na ciemniejsze szyszówki tęporozwiekowe i gorzkawe. Obie są jadalne i pojawiają się nieco później.

Krążkownica wrębiasta

Jest to kolejny wiosenny grzyb. Ma kształt pofałdowanego krążka na podstawie przypominającej trzonek. Nieregularna brązowa warstwa zewnętrzna grzyba przybiera białą warstwę, gdy jest sucho. Można ją spotkać w lasach iglastych, głównie świerkowych i sosnowych, na pniach, ziemi i próchniejącym drzewie. Jest jadalna.

Smardzówka czeska

Jest to grzyb zbudowany z kapelusza i trzonu pustego wewnątrz. Kapelusz jest ciemno-beżowy, dochodzący do 4 centymetrów w kształcie dzwonka. Ma charakterystyczne żeberka na powierzchni. Trzon jest kremowo biały. Jest dość rzadki, ale jadalny. Występuje na podłożach wapiennych.