Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Rodzaje kwasu hialuronowego w kosmetyce czyli różne wersje kwasu hialuronowego
Kwas hialuronowy – to tak naprawdę nie kwas, a wielocukier, który przypomina wyglądem przezroczysty żel. W takiej właśnie formie stosuje się
Usuwanie cellulitu: peeling antycellulitowy
Być może wydaje się to być nieprawdopodobne, ale do lat 90-tych XX wieku cellulit nie był praktycznie znany w Polsce. Jeżeli się pojawiał, to sporadycznie. Można to zobaczyć
Leczniczy pedicure w Legionowie
Podologia to dość nowa dziedzina medycyny, która specjalizuje się profilaktyką i leczeniem chorób stóp. Zwyczajowo jest tak, że wiele osób decyduje się na zabiegi w gabinetach kosmetycznych,
Makijaż permanentny brwi - metoda piórkowa w Poznaniu
Makijaż permanentny na stale zagościł w światowej kosmetyce już jakiś czas temu. Początkowo podchodzono do niego z pewnym rodzajem nieufności, gdyż traktowany był
Wenflon- budowa i specyfikacja urządzenia
Wenflon jest niezwykle pomocny. Dzięki jego podłączeniu do żyły, nie ma konieczności każdorazowego wkłuwania się, w celu podania medykamentów.
Stosowany jest u chorych przewlekle,
Zarost u nastolatka - jak zgolić?
Czas dojrzewania u chłopców przejawia się, między innymi, w pojawianiu się owłosienia na twarzy i reszcie ciała. Od czego zależy tempo rośnięcia brody i jej jakość? Czy pierwsze golenie
Peeling cukrowy właściwości czyli sposób na gładką i odżywioną skórę
Peeling cukrowy jest jednym z najlepszych i najpopularniejszych peelingów „mechanicznych” – czyli takich, które usuwają martwy naskórek poprzez cząsteczki

Posted by on Sty 23, 2020 in Beczka różności |

Nie tylko na jesień

Nie tylko na jesień

Wysyp grzybów każdy łączy z późnym latem lub jesienią, a hasło wiosenny grzyb z co najmniej pleśnią. Jednak jak się okazuje wiele gatunków grzybów pojawia się także wiosną, gdy jest duża wilgotność ze względu na roztopy śniegu i deszcze, a temperatura zaczyna się powoli robić powyżej zera również w nocy.
Jakie grzyby możemy spotkać wiosną, chodząc po lesie? Czy którekolwiek z nich są jadalne, a może wszystkie stanowią raczej ozdobę wiosennego ekosystemu?

Czarka szkarłatna

Jest to grzyb należący do rodziny ziemicowatych. Zwykle możemy go spotkać wczesną porą wiosenną, kiedy jeszcze topnieją śniegi. Rośnie na gałęziach drzew liściastych. Ma dość charakterystyczny wygląd – szkarłatna wewnętrzna warstwa, owocniki na trzonku pokryte włoskami o kształcie miseczki lub kielicha.
Są one niejadalne, a na dodatek chronione, ale „zerwać” takiego grzyba aparatem, jak jest jeszcze śnieg to też zabawa

Szyszówki

Tak, nazwa przypomina trochę słowo „szyszka” i tak ma być. Grzyby te bowiem pojawiają się w lasach świerkowych. Jeden z gatunków ma nawet taką nazwę – szyszówka świerkowa, a inaczej pieniążek świerkowych. Nazwa jest poniekąd stąd, że grzyb ten rośnie na rozkładających się szyszkach świerkowych. Wytwarza on kilka owocników na jednym żółto-brązowym trzonku. Kapelusz jest zaś już szaro-brązowy. Jest jak najbardziej jadalny. Ma lekko korzenny, delikatny smak.
Oprócz szyszówki świerkowej możemy natknąć się jeszcze na ciemniejsze szyszówki tęporozwiekowe i gorzkawe. Obie są jadalne i pojawiają się nieco później.

Krążkownica wrębiasta

Jest to kolejny wiosenny grzyb. Ma kształt pofałdowanego krążka na podstawie przypominającej trzonek. Nieregularna brązowa warstwa zewnętrzna grzyba przybiera białą warstwę, gdy jest sucho. Można ją spotkać w lasach iglastych, głównie świerkowych i sosnowych, na pniach, ziemi i próchniejącym drzewie. Jest jadalna.

Smardzówka czeska

Jest to grzyb zbudowany z kapelusza i trzonu pustego wewnątrz. Kapelusz jest ciemno-beżowy, dochodzący do 4 centymetrów w kształcie dzwonka. Ma charakterystyczne żeberka na powierzchni. Trzon jest kremowo biały. Jest dość rzadki, ale jadalny. Występuje na podłożach wapiennych.