Pages Menu
TwitterRssFacebook
 

Categories Menu
Dieta dla osoby chorej na cukrzycę - co powinna jeść?
Brak aktywności fizycznej i nieprawidłowa dieta to dwie główne przyczyny cukrzycy typu II, z którą zmaga się coraz więcej osób po czterdziestce. Choroba ta może też
Maski z węglem aktywnym czyli węgiel aktywny w kosmetyce
Nieważne czy jesteś nastolatkiem czy osobą dorosłą – w każdym momencie życia mogą „dopaść cię” problemy skórne – trądzik, zaczerwienienia, przebarwienia. Doskonale
Peeling cukrowy właściwości czyli sposób na gładką i odżywioną skórę
Peeling cukrowy jest jednym z najlepszych i najpopularniejszych peelingów „mechanicznych” – czyli takich, które usuwają martwy naskórek poprzez cząsteczki
Porost włosów - preparaty na szybszy wzrost włosów. Mezoterapia igłowa czy bezigłowa?
W teorii wizyta u fryzjera powinna poprawiać nastrój każdego człowieka. Lekka lub bardziej zaawansowana metamorfoza czyni cuda, pod
Posiłek przed siłownią
Jeśli nie masz czasu na gotowanie, prawdopodobnie nie masz czasu na trening. Jednak poświęcenie czasu na gotowanie na siłowni może pomóc ci w pełni wykorzystać trening.
Jeśli starasz się spalić
Przysiady wyzwanie 30 dni - efekty, ważne informacje
Wyrzeźbione nogi, kształtne pośladki i mocne mięśnie – wiele osób marzy o tym, aby móc cieszyć się takimi efektami treningu. Jeśli Ty także znajdujesz się w tej grupie,
Kosmetyka twarzy: mikrodermabrazja diamentowa
Czy wygląd twarzy jest najważniejszy? Można z tym polemizować, gdyż wszystko zależy od sytuacji. Z pewnością zdecydowanie łatwiej w życiu mają osoby urodziwe, przy czym dobrze

Posted by on Mar 23, 2021 in Uroda i zdrowie |

Dieta dla osoby chorej na cukrzycę – co powinna jeść?

Dieta dla osoby chorej na cukrzycę – co powinna jeść?

Brak aktywności fizycznej i nieprawidłowa dieta to dwie główne przyczyny cukrzycy typu II, z którą zmaga się coraz więcej osób po czterdziestce. Choroba ta może też mieć swoje podłoże w innych schorzeniach i chorobach przewlekłych, w tym: nadciśnieniu czy zapaleniu trzustki. Gdy cukrzyca zostaje zdiagnozowana, diabetyk powinien zadbać o siebie, stosując odpowiednią dietę oraz zalecenia lekarskie.

Jakie produkty należy jeść, a jakich unikać, mając cukrzycę? Podczas wdrażania nowych zasad żywieniowych, opracowanych przez lekarza lub dietetyka, warto pamiętać, że taka życiowa przemiana nie dokona się w tydzień, lecz jest to wieloletni proces, w którym kluczową rolę odgrywa cierpliwość, dobra motywacja do walki oraz wsparcie najbliższych.

Co jeść, mając cukrzycę?

Cukrzyca to bardzo podstępna choroba, która niepostrzeżenie rozwija się latami i wiąże się często z nieprzemijającym uczuciem głodu, nawet po obfitym posiłku. W jadłospisie cukrzyków nie może zatem zabraknąć produktów spożywczych o tak zwanym niskim indeksie glikemicznym, czyli nie wywołujących nawracającego uczucia głodu, nieprzekraczających wartości 35-50 IG.

Jakie produkty mają niski indeks glikemiczny? Szczegółowe informacje na temat wykazu uzyskasz poprzez kontakt z wykwalifikowanym dietetykiem, takim jak www.kieszkowska.pl, który poprowadzi Cię przez kolejne etapy zmian. Wśród produktów o niskim indeksie glikemicznym znaleźć możesz: awokado, kapustę, sałatę, szpinak, paprykę, surowe buraki, marchew, jagody, borówki, a także płatki owsiane, kaszę gryczaną, brązowy ryż.

Dieta cukrzyka wcale nie musi być monotonna

Wiele osób, które po raz pierwszy stoją przed koniecznością wdrożenia w życie radykalnych zmian żywieniowych i podjęcia aktywności fizycznej, odczuwa zmęczenie i frustrację, ponieważ zalecenia dietetyczne stanowią całkowite przeciwieństwo ich dotychczasowych nawyków i codziennych rytuałów.

Aby nie narazić się na utratę zdrowia, wzrost wagi i uniknąć niebezpiecznych wahań poziomu glukozy we krwi, warto umówić się na konsultację dietetyczną, by dowiedzieć, się, jak mądrze komponować swoje posiłki i jak prowadzić samodzielny trening ciała oraz umysłu.